Kondenstop , buhar sistemlerinde oluşan yoğuşmanın dışarı atılmasında kullanılan tesisat elemanıdır. Kondenstopların sistemde başlıca üç görevi vardır;
- Oluşan kondensi dışarı atmak.
- Tahliye esnasında buharı tutmak ve kaybı engellemek.
- Hava ve yoğuşmayan gazları tahliye etmek.
Buharlaştırma, ısıtma, kurutma ve ısıl enerji gerektiren birçok üretim tesisinde kullanılmaktadır. Bu enerji buhar kazanlarında sağlandıktan sonra tesisatta verilir.
Tesisat üzerindeki enerji kayıplarını minimuma indirmek için yalıtım yapılmış olsa da buhar kendini taşıyan boruları ısıtmaya çalışacak ve yoğunlaşarak borunun alt kısmında su oluşturacaktır.
Kondensin boruda kalması durumunda, buharla ısı transferiyle enerji kaybı, daha fazla kondens oluşumu ve ilerleyen zamanda tesisatta deformasyon, buhar iletimine engel teşkil etmek gibi sorunlara neden olur. Bu nedenle buhar kaybı vermeden kondensi tahliye etmek için kondenstoplar yaygın olarak kullanılmaktadır. Benzer şekilde kondenstoplar, eşanjör gibi ısı transferi noktalarında da kullanılmaktadır.
Kondenstoplar sadece yoğuşmaların tahliyesinde kullanılmaz. Sistemler kapatıldığında borularda buharın yerini hava alır. Tekrar açıldığında önden giderek buharın olması gereken çıkış noklarına kadar gider. Kondenstop sayesinde tesisatteki yoğuşmamış gazların da tahliyesi sağlanır. Aksi takdirde bu gazlar efektif ısı transferinde engel oluşturur.
Kapan içindeki flatör / şamandıra (4) gaz ve sıvı arasındaki farkı algılanmasını sağlar (1).
Kondens giriş ağzından (3) gelir ve mekanik hareket (2) ile drenaj çıkışından (5) dışarı atalır.
BTK Kondenstoplar : | AYVAZ Kondenstoplar : |
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için